Meike Martijn

Mijn positie in de Queer-art (niet te verwarren gay-art!) vind ik vrij moeilijk te bepalen. Voor mij is de scene nog jong, wat betekent dat ik weinig heb om me in context mee te verhouden. Ik denk dat Queer-art zich nog erg in de schaduwen van Gay-art beweegt, en er een fijngevoeligheid nodig is om deze twee genres te onderscheiden. Zoals er in de kunstgeschiedenis vaak vergelijkbare genres elkaar opvolgen, zal de tijd het verschil tussen beide bloot leggen (de verschillenen bevinden zich in thematiek, gevoel en uiting, en hoewel ik in de kunst al die onderscheidingen tegelijkertijd verwerp, omarm ik ze ook omdat ze toch een fijnere nieuwe ruimte doen ontstaan).

Mijn werk beweegt zich tussen 2010 – en het heden.

In mijn werk gaat het vooral om de grenzen van het zelfportret, in de vorm van portretten, performance en tekeningen. De maakbaarheid van de weergaven van onszelf. In hoeverre kunnen we bepalen hoe de ander ons ziet?

Dit thema is ontstaan vanuit mijn biseksualiteit. Als biseksueel ben je altijd min of meer onzichtbaar; verschillend van met welk geslacht je partnert zul je toch nooit als bi, maar altijd óf als hetero óf  als gay worden waargenomen. En dat is maar een heel klein voorbeeld van de tweedeling die zich overal doorzet in onze maatschappij. Met de frustratie van deze onzichtbare seksualiteit en door het niet zoeken naar antwoorden, maar veel meer naar nieuwe ruimtes om me in te bewegen, is mijn werk ontstaan.

Ik exposeer de neerslag van de performance “Mascara” uit 2010. Totale duur performance: ong. 30 min. Materialen: zwarte mascara.
Mijn werk is in uitgebreide vorm te vinden op www.meikemartijn.com en na verwachting zal in eind 2014 een nieuw zine verschijnen met het thema biseksualiteit.

De zines* en ‘Mascara’(DVD) zijn te verkrijgen via: meikemartijn.art@gmail.com.

Meike Martijn,  Berlijn 2014

*zines worden altijd in een gelimiteerde oplage gemaakt, het kan dus zijn dat ik bepaalde uitgave niet meer heb.