Stichting Quast

stichting voor queer art

 
 


 

Jac. Splinter

Jac. Splinter, (Kerkrade 1960) is Ontwerper 2D3D4D en bedenkt leuke dingen voor de mensen. Ook voor homo mensen. Hij was vormgever van de MMVV agenda in 2000. De enige potten en flikkeragenda combinatie waar voor het eerst werk van een man in de vrouwenagenda kwam en voor het eerst een vrouwelijke kunstenaar een plek kreeg in de mannenagenda.  Hij bedacht een virtuele piercing voor het Quack monument en een jaar later een roze condoom. Richtte twee politieke partijen op en bedenkt nieuwe verkeersborden.

"Als gids bij cultuurreizen wordt mij vaak de vraag gesteld Wat is kunst? Mijn antwoord is dan steevast "Kunst laat de wereld anders zien". Bij Queer-art geldt dat ook. Alhoewel ik van mening ben dat homokunst niet bestaat. Je seksuele voorkeur is wellicht een van je drijfveren maar niet noodzakelijk constant aanwezig als thema in het werk."
"Al mijn werk is homokunst omdat ik homo ben? Ja daaag! Mijn autonome werk gaat over normen en waarden, sociale verhoudingen en politiek en bureaucratie. Mijn toegepaste kunst is niet onder een noemer te bevatten. Dat is puur afhankelijk van de opdrachtgever en het programma van eisen. De roze factor komt erbij als dat nodig is."

Affiche AIDS Memorial Day 1998


 

Een kamer in een leeg kloostergebouw werd gestyleerd voor een presentatie. De muur werd glimmend loodgrijs geschilderd. De kamer lag op de tweede verdieping. De ramen waren nog niet gewassen, daardoor leek het net of er ijs op de ramen zat, je ziet een beetje de kruin van de bomen. 


Het affiche werd twee dagen voor AIDS Memorial Day besproken in een rubriek in de Volkskrant. Het was voor het eerst in tien jaar tijd dat AMD een vooraankondiging had, en geen witte ballonnen foto op de maandag erna. De organisatie was daardoor zeer gecharmeerd. Het maakte ze milder toen ze er via het krantenartikeltje achter kwamen dat er een groot kruis in het raamkozijn terug te zien was. Iets wat ik ook pas zag toen ik het ontwerp afhad en het aan een collega liet zien. "Mooi dat kruis daar in het raam." zei ze. 
Ik heb bij de presentatie dat kruis niet genoemd. *
Niemand van het organisatie comité had het gezien. 

Op een vel werden poster, flyers en programma-omslag gedrukt. Door een misverstand is de hele oplage gevouwen. Dit is het enige ongesneden exemplaar. Er is een ongevouwen schoongesneden poster. Die heb ik een vriend kado gedaan wiens broer aan Aids was overleden. 

*Aids Memorial Day is voor alle gezindten, niet alleen de katholieken.


 


 

Lambiek Y Jerom


Tante Sidonia is hetero, verliefd op Lambiek, die haar steevast op een ietwat valse-nichten-manier afwijst. Jerom doet aan dat spelletje Sidoniabashen mee. 
In mijn speurtocht naar opgeheven vingertjes in de Suske en Wiske boeken, ontdekte ik  aanwijzingen over de typische verhouding tussen deze twee heren. 

Zowel op zaterdag 26 (15u) als op zondag 27 juli (14u) houd ik een korte onthullende lezing met lichtbeelden over de steeds sterker worden bewijzen dat het hier een verkapte homoseksuele relatie betreft. 


 

Nog meer: www.jacsplinter.nl