Hans Abbing

Over The Long Journey Home schreef ik: “Graag zou ik je video willen laten zien. Overweging: in dat werk vorm je –als een van de weinige mannen in Nl (althans voor zover ik weet) een brug tussen de generaties. Het lijkt mij of je in The Long Way Home het onderzoek naar embodiment zoals dat in “onze jeugdjaren” gebeurde –onthulling/ontdekking van het mannelijk lichaam/seksualiteit- voortzet maar met de inzichten van nu –esthetisch plezier, visualisering met de “oudere” blik-. Een wegbereider van het gegenderd  kijken van nu? Van gay naar queer, van greedy eyes naar inquisitive gaze.”

Zelf schrijft hij over dit werk:
“In almost all of my work, drawings, photos and videos, there is distance as well as proximity. I want to be near to the model, boy or man, physically and mentally enter him; but getting too close also scares me —at least mentally. This contradiction is certainly present in my videos where the bodies have turned into vast landscapes upon which you can walk and so you’re very close, but, at the same time, you’re small and the distances is immense.
I do not really understand why I called this particular video “The Long Journey Home”. The title just seemed to be fitting. Maybe it is because at the end of the journey the problem is resolved and I can relax and disappear in the great nothingness.”

Nog meer: www.hansabbing.nl