Stichting Quast

stichting voor queer art

 
 


Pride Photo Nijmegen


Pride Photo Nijmegen is een organisatie die activiteiten organiseert en stimuleert rondom zichtbaarheid van gender en seksuele diversiteit. De doelstelling sluit aan bij die van de internationale fotografie wedstrijd Pride Photo Award. Quast was in 2015 een van de initiatiefnemers van deze nieuwe organisatie. Meer over de actuele activiteiten: www.pridenijmegen.nl. 

Exposities

Quast was vooral betrokken bij Pride Photo Nijmegen als curator van exposities. Zo werden exposities van de winnende foto’s van Pride Photo Award georganiseerd in het Stadhuis, de Thom Tom en het Roze Huis. De expositie Vroeger en Nu keek naar de verandering in beeldvorming rondom seksuele diversiteit. En in galerie Novio Arte was een expositie rond het werk van fotograaf Risk Hazekamp. 


Vroeger en Nu

Ien Dales, 1998. Foto: Ineke Duursema.


Huub Bruls, 2012. Foto: An Stalpers.


In 1990 maakten An Stalpers en Ineke Duursema de serie Het kan ook anders waarin zij hun visie gaven op homoseksualiteit. Ze tonen de levenslust van de net uit de kast gekomen Nijmeegse homolesbische beweging. Deze foto’s van Vroeger werden de inspiratie voor fotografen van Nu. Samen tonen de foto’s welke veranderingen in beeldvorming zijn opgetreden. Opvallend is dat de beelden wel de verkleuring van de beweging en de uitbreiding van het alfabet in beeld brengen maar dat queer fotografie ontbreekt. 


Pride Photo Bus


In een oude bus werd een mobiele expositie ruimte ingericht die op verschillende locaties te vinden was. Zoals de Bevrijdingsfeesten of het jongerenfestival Sparks. De bus vormde een gendervrije zone voor verschillende activiteiten. Nu eens als locatie voor fotoshoots maar ook voor schrijfworkshops van Loesje.  Vooral populair was de mogelijkheid om zelf te spelen met genderbending.  

Queer Laboratorium

De fotograaf Risk Hazekamp en WortkünstlerIn Tania Witte waren te gast in het Besiendershuis.


Kennismaken: Risk Hazekamp en Tanja Witte in Besiendershuis

Ze organiseerden er tal van ontmoetingen met bijzondere Nijmegenaren en maakten het monument tot een queer laboratorium. Risk luisterde het jublileum van het Instituut voor Gender Studies op gaf er een gastcollege en verzorgde een workshop voor de studenten. Tania gaf een serie queer writing workshops. Tijdens een presentatie droegen ook de deelnemers van de workshop bij aan een tussentijds queeren van de stad. Risk en Tania deden zoveel ideeën op dat ze in het najaar terugkomen voor een presentatie van hun verblijf dat het motto kreeg: Probeer andere zoektermen…

Tussenpresentatie Tania Witte RiskHazekamp

Visuele Cultuur


De grenzen in beeldvorming tussen foto en film vervagen. In samenwerking met PAN en New Arts werden clips geproduceerd. Ze leverden geen vernieuwende beelden op maar in de visuele clip cultuur werden nieuwe thema’s aan de orde gesteld. Mischa Das zingt in Fluid over zijn avonturen met transgressie van de gendergrenzen. En Ishwana Clark vertelt in Worth it… over zijn vlucht uit Jamaica en de homofobie daar.    

 Flitswedstrijd

 

Het eerste seizoen van Pride Photo Nijmegen werd afgesloten met een Flitswedstrijd. Samen met Dagblad de Gelderlander werd een eendaagse foto wedstrijd bedacht waaraan iedereen kon deelnemen. Roze Woensdag bleek het perfecte decor. In de stad kwam je hooggehakte dragqueens en actieverende asielzoekers tegen. Er werden handtekeningen verzameld voor een soepeler asielbeleid voor de vluchtelingen uit Rusland en er werd gecollecteerd voor het Pride fonds van COC en Amnesty International. De stad was geheel van kleur verschoten en Roze Woensdag werd ook nog eens een feest voor iedereen. Grote broer Pride Photo Award leverde het hoofdthema voor de wedstrijd: Verhalen van liefde en trots.


Verhalen van Liefde... Foto: Frans Artz 

De winnende foto’s in de hoofdcategorie werd Verhalen van Liefde… van Frans Artz en met Gestrikt won Maerten Prins in de categorie Trots of Nijmegen. 


 

De foto Kleurrijk Nijmegen won in de categorie overig. Ze was genomen door burgemeester Hubert Bruls die zo het startsein voor de wedstrijd had gegeven. Wethouder Bert Frings was –geheel toevallig- voorzitter van de jury…  

 

Lees meer over deze activiteiten op www.pridenijmegen.nl of het nieuws op facebook.


Op een speciale fotopagina op de site van De Gelderlander vind je de ingezonden foto's.