Stichting Quast

stichting voor queer art

 
 


 ARCHIEF

Keith Haring: the Political Line

Keith Haring: Politics for Everybody

Nederlandse of Engelstalige versie


Bespreking van de expositie Keith Haring The Political Line in de Kunsthal in Rotterdam van 20 september 2015 tot 17 februari 2016. Haring was ervan overtuigd dat iedereen kunst nodig had en dat iedereen er ook recht op had. Toen hij AIDS bleek te hebben werd zijn werk snel politieker en radicaler. De laatste jaren van zijn leven stonden in het teken van de leus Silence=Death! 
 Queerussia,  the hidden (p)art


Installatie Veerpoorttrappen (montage: Sandro Kortekaas)


Meer kunst van hedendaagse Russsische queer kunstenaars tijdens de zomerfeesten in Nijmegen dan op de internationale kunstbiënnale Manifesta10 deze zomer in St Petersburg.

 

De opening wordt verricht door Bert Frings, wethouder hlbt beleid van de Gemeente Nijmegen. Hij zal die dag ook het eerste kaartje met "De Groeten aan Poetin" invullen. Het kaartje toont een zoenend homo stel op een toeristische locatie in St. Petersburg. Bezoekers van Queerussia kunnen zelf ook een kaartje invullen met hun eigen boodschap aan Poetin.

Expositie was te bezoeken van 13-20 juli: maandag 19-21u, roze woensdag 11-17u, zondag 20e van 15-18u. En op afspraak. In het Roze Huis trok ze ongeveer 200 bezoekers en op Roze Woensdag schreven ruim 600 bezoekers een kaart met De Groeten aan Poetin...

Queerussia

Tijdens de Vierdaagsefeesten is de expositie Queerussia, the hidden (p)art te zien zijn in het Roze Huis in Nijmegen. Op 16 juli,Roze Woensdag, zal de bijbehorende installatie op de terrassen bij de Lindenbergtrappen aandacht vragen voor de verslechterde positie van hlbtq's in Rusland. 

In het magazine Gay News (# 275, juli 2014) verscheen het artikel Queerussia the new front over de situatie van hlbt's Rusland.  Print versie van het tijdschrift is -gratis- verkrijgbaar in het Roze Huis. 

Op initiatief van Amnesty International Nijmegen en het COC Nijmegen gaat wandelgroep Walking Together meelopen met de Vierdaagse. De groep bestaat uit Russische en Nederlandse wandelaars. De Russische wandelaars zijn allen lid van plaatselijke hlbtq groepen.

 

Queerussia, the hidden (p)art 


 

Tijdens de vierdaagsefeesten is werk van Russische glbtq kunstenaars te zien in het Roze Huis. De expositie Queerussia, the hidden (p)art is samengesteld door Galerie Mooiman uit Groningen. Tijdens de viering van het Nederland-Rusland jaar (2013) werd met geen woord gerept over de verslechterde mensenrechten situatie voor hlbtq's in Rusland. En met deze expositie wilde Galerie Mooiman dit zwijgen verbreken. De expositie toont o.a. gay werk van de fotograaf Alexander Kargeltsev, een van de eerste homoseksuele vluchtelingen. Hij fotografeerde lotgenoten die net als hij in New York asiel aangevraagd hebben. Deze foto's zijn gepubliceerd in het boek Asylum. Verder zijn er foto's, schilderijen en video's te zien van Andrej Bartenev, Seva Galkin, Serge Golovach, Sergey Sovkov en Alexej Tikhonov. De oorspronkelijke expositie Queerussia is aangevuld met nieuw werk van Alexander Kargaltsev en videowerken Andrey Bartenev.. 

Opening: zondag 13 juli. Om 15 uur.Te bezichtigen op openingstijden Roze Huis. En op maandagavond 14 juli waar men ook kennis kan maken met de wandelgroep Walk Together waaraan een aantal Russische hlbt activisten deelnemen. Van 19-21 uur. Op Roze Woensdag van 11-17 uur. Tijdens de COC zondagmiddagsalon op 20 juli (15-18u). En op afspraak: 06-52106890.

Roze Woensdag


Al tijdens het Ruslandjaar verslechterde de situatie in Rusland zodanig dat Galerie Mooiman besloot ook een buiten op te stellen installatie te maken met het werk van Queerussia, the hidden (p)art. Deze installatie bestaat uit een aantal imposante prints op groot formaat. Met teksten die uitleg geven over de situatie van glbtq's in Rusland. Deze installatie was eerder te zien tijdens de Outgames in Antwerpen en het Homotopia Arts Festival in Liverpool. Dankzij de organisatie van Roze Woensdag zal dit onderdeel van Queerussia die dag te zien zijn op de terrassen bij de Lindenbergtrappen. Datum 16 juli. Tijdstip: 11.00-17.00 uur.


De opening van de installatie wordt om 11.00 uur 's ochtends verricht door wethouder Bert Frings die ook een eerste kaartje met "De Groeten aan Poetin" zal invullen. het kaartje toont een foto van Alexej Tikhonov (zie fotomontage). Ook bezoekers van Roze Woensdag kunnen een boodschap aan Poetin achterlaten. Deze zullen later dit jaar worden aangeboden aan de Russische ambassadeur.


Deelnemers Queerussia

 

Andrey Bartenev
 

Andrey Bartenev (1969, Norilsk). Internationaal bekend performer. In zijn werk verbindt hij tradities van zijn geboortestreek (arctische culturen, shamanisme) en van het  constructivistische avantgarde theater met de ecologische uitgangspunten van de arte povera in uitbundige neo-camp. Meer: www.bartenev.ru.

 
Seva Galkin

Seva Galkin (1972). Fotograaf. Werkt voor verschillende tijdschriften (Elle, Dolce) en grote bedrijven. Maar doceert ook aan de foto academie. Hij publiceerde verschillende fotoboeken met vrij werk en produceert nu ook short-films. Zijn meest recente fotoboek Here I Am is te koop tijdens de expositie Queerussia (€ 39,50). Meer: www.sevagalkin.com. 

Serge Golovach

Serge Golovach (1970, Birobidjan). Van huis uit graficus. Werkte als performer ook samen met Andrej Bartenev. Was daarnaast nauw betrokken bij de AIDS-preventie. Nu vooral actief als auteur en fotograaf. Meer: www.golovach.info en www.serge-golovach.livejournal.com.


 

Alexander Kargaltsev

Black on White, 2014.

Begin dit jaar liet de Russische galeriehoudster Dasha Zhukova zich fotograferen zittend op een nieuw werk van queer kunstenaar Bjarne Melgaard. Hij had een eigentijdse versie gemaakt van een werk van de Britse pop art kunstenaar Allan Jones. Die had in 1969 o.a. een stoel ontworpen gebaseerd op een vrouwenfiguur. Naar eigen zeggen als commentaar op het gebruik van de vrouw als object. Hij werd weggehoond door de feministen. Melgaard kreeg nu het verwijt dat zijn werk racistisch zou zijn. Dasha zat nl. op een stoel gevormd door het lichaam van een zwarte vrouw. Met deze foto leverde Kargaltsev zijn bijdrage aan het rumoerige debat.   


 

Sergej Sovkov

Trinity Night, olie op doek 2012.

Sergej Sovkov (1972) is tekenaar, schilder en schrijver. In zijn werk hanteert hij een soort montagestijl. Vergelijk zijn schilderijen gerust met mozaïeken en glas in lood werk. Zijn onderwerpen zijn scènes uit het dagelijks leven van gewone mensen, vooral jongeren in de stad. Onlangs (maart 2014) verscheen een interview met hem in het US glbt tijdschrift The Advocate. 


 

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov actief een fotograaf uit Sint Petersburg. Van hem is een serie prentbriefkaarten te zien “A Gay Day”. Ze tonen in het openbaar zoenende gay stellen op toeristische locaties. Wordt in Rusland nu ook beschouwd als homo-propaganda, die een gevaar vormt voor de “normale” ontwikkeling van jongeren. Bezoekers van de expo en de installatie kunnen een kaartje schrijven met de "Groeten uit..."aan Poetin. De kaarten zullen na de zomer worden aangeboden aan de Russische ambassadeur.

 

Vroeger 

Op de site www.villalila.nl vind u een overzicht van een groot aantal exposities die in Villa Lila het vroegere Nijmeegse hlbt centrum zijn gehouden.